dilluns, 26 de maig del 2014

5 consells perquè el teu fill@ li agrade llegir.


Pares , mares i docents , sentim la preocupació d'inculcar l'hàbit de la lectura als nostres fills i alumnat .

 No és per a menys , ja que redunda en benefici seu, en augmentar la seva capacitat cognitiva, estimular la seva imaginació i impulsar la seva creativitat , entre altres grans avantatges .

 Des d'aquí us oferim cinc consells per aconseguir desenvolupar l'interès del nen o la nena a la lectura :

1 . - Llegeix tu . És el més obvi , però no per això se'ns ha d'oblidar . Els nens , a edats primerenques , són com esponges . Tot el que et observin fer a tu , intentaran posar-lo en pràctica per ells mateixos. Si a casa teua és un hàbit seure a llegir una estona cada vesprada, el teu fill l'ha de percebre com una cosa normal i divertit, i fins i tot com "una cosa de majors" que ell també voldrà fer.

2 . - Dóna-li a cada xiquet el que et demani . L'important és agafar l'hàbit de lectura. No has de imposar al nen o nena cap llibre, doncs ho entendrà com alguna cosa obligatori i perdrà tot el seu encant . No té res de dolent començar amb llibres amb moltes il · lustracions, d'aventures, o fins i tot còmics adequats a la seva edat. 

 Quan agafi l'hàbit, ell sol anirà avançant en la seva lectura, demanant cada vegada llibres més complexos. Si ets professor o professora i necessites enviar alguna lectura a casa,  intenta que els nens puguin triar entre un ampli ventall de llibres,  que els faci sentir que són ells els que decideixen el que llegeixen .

3 . - Incentiva l'oci relacionat amb la lectura . Si el nen o nena sent que s'ho pot passar bé en el seu temps lliure realitzant activitats relacionades amb la lectura, l'anirà associant com una cosa divertida i s'interessarà més per això. Veu amb ell o ella a fires del llibre, tallers culturals,  contacontes i a la biblioteca,  fent-li veure que els llibres tenen una enorme diversió més enllà de les seves paraules.  En gairebé tots aquests llocs hi ha activitats específiques per a nens que faran les delícies dels més petits .

4 . - Escull bé quan regalar-li un llibre . Regalar-li un llibre a un nen pel seu aniversari o Reis és, en la majoria de les ocasions,  com regalar calcetins. No obstant això,  si associem el regal d'un llibre com a premi a un comportament bo o treure bones notes al col · legi, estarem reforçant la figura del llibre com una cosa positiva i que aconseguirà quan aconsegueixi que s'ha pactat.

5 . - Interessa't per les seves lectures . Pregunta de què va el llibre que està llegint, si li està agradant,  i comenta que t'agradaria conèixer el final. Igual que al teu fill li agrada jugar amb tu, també li agrada compartir el que està llegint,  i el llibre li agradarà més si veu que a tu també t'agrada .

I tu , quin consell donaries per fomentar la lectura entre els nens i nenes?